Όπλα μονομαχίας | Συλλεκτικό είδος με ιστορία που στάζει αίμα

gans
ΤΑ πιστόλια μονομαχίας έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ευρώπη στα μέσα του 18ου αιώνα, οπότε και ξεκίνησε να διαδίδεται η μονομαχία ως τρόπος επίλυσης “εγκλημάτων τιμής”, ενώ, έναν αιώνα περίπου αργότερα, η διάδοση της συνήθειας ήταν τόσο μεγάλη, που κατέφευγαν στην μονομαχία τόσο συχνά και τόσοι πολλοί, ώστε σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης η μονομαχία έφτασε να προβλέπεται στους νόμους ως παράνομη πράξη, για να αποφεύγονται οι άδικοι σκοτωμοί και ακρωτηριασμοί!

Σήμερα, τα πιστόλια μονομαχίας, και μάλιστα σε ολοκληρωμένο σετ με όλα τα εργαλεία λειτουργίας και συντήρησης τους, είναι ένα εξαιρετικά συλλεκτικό αντικείμενο, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο…

Τα πιστόλια μονομαχίας είναι ξεχωριστά από τα ανάλογα όπλα της εποχής διότι καλούνταν να απαντήσουν σε μια σειρά από θέματα. Πρώτα απ’ όλα, τα υπόλοιπα όπλα που χρησιμοποιούσαν τσακμάκι για την εκπρυρσοκρότηση τους, ήταν πολύ αργά ώστε να χρησιμεύσουν στον σκοπό αυτό. Μπορούσαν να περάσουν πάνω από 10’’ από την στιγμή που θα πατούσε κάποιος την σκανδάλη, μέχρι τον πυροβολισμό. Τα πιστόλια μονομαχίας χρησιμοποίησαν μηχανισμούς και υλικά που τα κανονικά πολεμικά ή άλλα όπλα δεν μπορούσαν ή ήταν άβολο να χρησιμοποιήσουν. Για παράδειγμα κάποια από αυτά έχουν μακρύτερες κάννες και από διαφορετικού τύπου, εξαιρετικά καλοδουλεμένο -μα συνάμα και εξαιρετικά βαρύ- ατσάλι, έχουν διαφορετικό τρόπο μετάδοσης της εκπυρσοκρότησης -ο οποίος όμως παρουσιάζει το μειονέκτημα ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία καθαρισμού του όπλου με πολλά βήματα μετά από κάθε πυροβολισμό.

Σε πολλά όπλα μονομαχίας συναντάμε -πέρα από τα στολίσματα και τα διακοσμητικά τους- υλικά σε άφθονη χρήση όπως η πλατίνα. Πολλές από αυτές τις επιλογές είχαν να κάνουν με την αξιόπιστη λειτουργία του όπλου, και όχι μονάχα με τον καλλωπισμό του. Οι σφαίρες των πιστολιών μονομαχίας συνήθως ήταν πιο βαριές και μεγάλες ώστε ακόμα και ένας όχι και τόσο καλός σκοπευτής να βρίσκει τον στόχο του, σε μικρή, όμως, απόσταση.

-Πάρης Καπράλος

contact info
Stay informed with our newsletter!

Be the first to find out about exclusive deals.

24/7 Support

100 % Payment Secure

Fast Shipping

© 2021 Myroauctions. All rights reserved.

Send this to a friend