Καλαμαριά 1922-2022 – MYRÓ Group

Διεθνές συμπόσιο και έκθεση υδατογραφίας της IWS στη Καλαμαριά

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας (IWS), ο Δήμος Καλαμαριάς και η Myrό Gallery σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στα εγκαίνια της έκθεσης “Οι Μνήμες μας Ενώνουν” στην οποία συμμετέχουν με έργα τους περισσότεροι από 80 ζωγράφοι από όλο τον κόσμο. Η τελετή των εγκαινίων θα διεξαχθεί τη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 στις 18:00 στους χώρους του πολυχώρου τεχνών Πύλη Α (Ανδρέου Γεωργίου 9, δίπλα στο ξενοδοχείο The Met, 54627, Θεσσαλονίκη). Την έκθεση θα εγκαινιάσουν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας Και Δια Βίου Μάθησης κ. Θάνος Γιαννακός, παρουσία του επικεφαλής της IWS Greece κ. Foti Kllogjeri, του Επιμελητή των εκθέσεων και Συντονιστή του Συμποσίου υδατογραφίας κ. Πάρη Καπράλου, του γκαλερίστα Σταύρου Μυρωνίδη, Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων καλλιτεχνών, που έχουν φτάσει στη χώρα μας για να συμμετέχουν στο Διεθνές Συμπόσιο που θα προηγηθεί.

Στη τελετή των εγκαινίων θα ανακοινωθούν οι βραβεύσεις 10 εκ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, που επέλεξε η διεθνής κριτική επιτροπή και θα απονεμηθούν διακρίσεις.

Παράλληλα με τη κύρια έκθεση, θα λάβει χώρα η δεύτερη έκθεση του project συνεργασίας των τμημάτων της IWS Greece και IWS Kosovo “Όλα αυτά που μας ενώνουν”.

Τόσο η έκθεση «Οι μνήμες μας ενώνουν» όσο και το ομώνυμο συμπόσιο τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς και εντάσσονται στο πρόγραμμα “ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 1922-2022 Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα”, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η περιοχή της Καλαμαριάς είναι η κύρια περιοχή αποβίβασης των προσφύγων εκείνης της περιόδου στην Ελλάδα και λαμπρό παράδειγμα ότι όπου κυριαρχεί η ειρήνη και η αδελφοσύνη των λαών ευδοκιμεί ο πολιτισμός και η πρόοδος.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Violetta Kurbanova (Αυστραλία), Greta Sabbe, Pincas Feldman Claudio (Βέλγιο), Mirsada Baljić (Βοσνία -Ερζεγοβίνη), Ivani Ranieri, Carla Petrini, Esther Poroger, Maria Luisa Herszkowicz, Maria Teresa Elias, Sami Caro (Βραζιλία), Krasi Todorov, Selma Todorova (Βουλγαρία), Natalia Outkina (Καναδάς), Gabriela Britzmann (Χιλή), Silvia Monge (Κόστα Ρίκα), Claudio Xavier Vásquez Coba (Εκουαδόρ), Foti Kllogjeri, Chrysoula Argyros, Dimitris Petropoulos, Kelly Kontzamani, Mika Symvoulidou, Nicky Drakou, Sofia Amperidou, Spyridon Mouratidis, Eleni Tsotsorou (Ελλάδα), Βesnik Xhemaili (Κόσοβο), Ashish Irap, Madhavi Srivastava (Ινδία), Adeleh Khamsehashari, Akram Hedayati, Mahsa Alipour, Mahsa Mehdizadeh, Mehri Naeimi, Minoo Nasirzadeh, Parastoo Vahidi, Nooshin Meshkotaldini, Sepideh Jalal, Tahereh Damirchi (Ιράν), Angela Pedonesi (Ιταλία), Cesar Gordillo, José Ramón Blanco Durán (Μεξικό), Simonida Filipova Kitanovska (Βόρεια Μακεδονία), Kevin Anthony Palacios Arrese (Περού), Matija Cipuric (Σλοβενία), Isabel Alosete, Angela Barbi, Teresa Jordá Vitó, Montserrat Carreras Ribó (Ισπανία), Ma Victoria Aurea van Dijk (Σουρινάμ), Ovidiu Iovanel, Alexandra Dumitru, Alina Dumitrescu, Eleni Anca Oprescu, Dana Puscasu, Daniela Lukacs, Nadia Negu, Marilena Popescu (Ρουμανία), Oxana Lukyanenko (Ρωσία), Siwa Inthakhot (Ταϋλάνδη), Olga Mathiusko (Ουκρανία), Larisa Anaya, Stella Canfield (ΗΠΑ).

Η έκθεση είναι παράλληλα διαθέσιμη διαδικτυακά στη πλατφόρμα διαδικτυακών εκθέσεων του Myrό Antiques House (https://myroauctions.gr) μία μέρα μετά τα εγκαίνια σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Βραβεία & Διακρίσεις


Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης στη Πύλη Α θα ανακοινωθούν οι βραβευθέντες από επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας, οι οποίοι θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις και έπαθλα που είναι ποιοτικά υλικά και αναλώσιμα που συνέβαλαν οι Χορηγοί της διοργάνωσης Atlantis, Tempera Art Materials (Ελλάδα), DaVinci, Escoda Barcelona, Rembrandt, Royal Talens, Schmincke (Διεθνείς).

Διεθνής Κριτική Επιτροπή


Τη διεθνή Κριτική Επιτροπή που επέλεξε τους καλλιτέχνες της έκθεσης και τους βραβευθέντες καλλιτέχνες συγκρότησαν οι κ.κ. Atanur Dogan (Πρόεδρος & Ιδρυτής της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας), Amit Kapour (Επικεφαλής της IWS India, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας, και Διευθυντής του IWS Magazine), Besnik Xhemaili (Επικεφαλής της IWS Kosovo, και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας), Foti kllogjeri (Επικεφαλής της IWS Greece).

Διεθνές Συμπόσιο Υδατογραφίας


Στο συμπόσιο υπό τον διακριτικό τίτλο «Οι μνήμες μας ενώνουν» έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων και φιλοξενούνται από τη διοργάνωση οι διεθνούς φήμης ακουαρελίστες Βesnik Xhemaili, Krasi Todorov, Selma Todorova, Teresa Jordá Vitó, Αngela Barbi, Mirsada Baljić, Simonida Filipova Kitanovska, Ivani Ranieri. Οι διεθνείς εικαστικοί, μαζί με τον επίσης διεθνώς γνωστό ακουαρελίστα Foti Kllogjeri που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, θα ζωγραφίσουν σε δύο ανοιχτά στο κοινό plein air τοπία της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης. Καθένας θα δωρίσει ένα έργο του στην μόνιμη συλλογή έργων του Δήμου Καλαμαριάς. Ημερομηνίες, ώρες και τοποθεσίες των plein air θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Παράλληλη έκθεση του project “Όλα αυτά που μας ενώνουν”


Παράλληλα με τη κύρια έκθεση σε διακριτό χώρο θα εκτεθούν έργα της σύμπραξης Ελλήνων και Κοσοβάρων ακουαρελιστών στο project “Όλα αυτά που μας ενώνουν” των τμημάτων της IWS των δύο χωρών. Η πρώτη έκθεση του project έγινε στην Αθήνα πριν έναν χρόνο ακριβώς (Οκτώβριος 2021). Στο project συμβάλλουν οι ζωγράφοι Γιώργος Βούρος, Γιούλα Παπαδοπούλου, Κώστας Γαρύφαλλος, Μαρία Χαραλάμπους, Κώστας Βλαχόπουλος, Χρήστος Σπηλιώτης, Κώστας Μίσσιος, Σπυρίδων Μουρατίδης, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου, Μίκα Συμβουλίδου, Σάμης Ταμπώχ, Κωνσταντίνος Χατζηπαπαθεοδωρίδης, Σπύρος Ρωμάνος, Μαρία Δικαίου, Foti Kllogjeri. από Ελληνικής πλευράς, και οι Besnik Xhemaili, Tomor Arifi, Arlinda Hajrullahu, Blerta Sylla, Zana Ramadani, Mjellma Goranci, Naim Spahiu από το Κόσοβο. “Μέσα από τους δρόμους της τέχνης, αυτής της ανέκφραστης αλλά ενοποιητικής επικοινωνίας των ανθρώπων μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών. Ελπίζουμε ότι το μήνυμα μας είναι πιο ηχηρό από ποτέ, τώρα που όλοι μας ζήσαμε για καιρό χωρίς να έχουμε ο ένας τον άλλο”, δήλωσε ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της IWS Foti Kllogjeri. Η έκθεση είναι παράλληλα διαθέσιμη διαδικτυακά στη πλατφόρμα ARTgrID (https://artgrid.gr) μία μέρα μετά τα εγκαίνια σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Διάρκεια εκθέσεων στη Πύλη Α: 6-21 Οκτωβρίου 2022. Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 18:00. Ώρες/Μέρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 – 21:00, ή/και κατόπιν ραντεβού με τον κ. Σταύρο Μυρωνίδη (τηλ. 6971890212) τις υπόλοιπες μέρες.

Συντελεστές

Χώρος: Πυλη Α, Ανδρέου Γεωργίου 9 (δίπλα στο ξενοδοχείο The Met), 54627, Θεσσαλονίκη.
Επικεφαλής διοργάνωσης: Foti Kllogjeri, IWS Greece Leader
Επιμέλεια & Συντονισμός: Πάρης Καπράλος, Εικαστικός Επιμελητής
Χορηγοί Βραβείων & Συμποσίου: Atlantis, Tempera Art Materials (Ελλάδα), και, Clairefontaine, DaVinci, Escoda Barcelona, Rembrandt, Royal Talens, Schmincke (Διεθνείς)
Χορηγοί Επικοινωνίας: Arts & Antiques CCR, Liberta News, fox24.gr, Εφημερίδα Καρφίτσα
Διαχείριση έκθεσης & διαδικτυακή υποστήριξη: Myrό Gallery
Logistics & Event Management: ARTgrID
Διαδικυτακή υποστήριξη: Myrό Antiques House
Διοργάνωση: IWS Greece

Σχετικά με τη Διεθνή Ένωση Υδατογραφίας (IWS Globe)

H Διεθνής Ένωση Υδατογραφίας (International Watercolor Society, ή, για συντομία IWS) η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι ένας διεθνής οργανισμός που έχει στόχο τη προαγωγή της ζωγραφικής με υδατοδιαλυτά μέσα στη διεθνή αγορά τέχνης, και τη προώθηση των καλλιτεχνών που υπηρετούν αυτό το είδος τέχνης. Όραμα της ένωσης είναι η αδελφοσύνη των λαών μέσα από τη Τέχνη. Η ένωση διοργανώνει διεθνείς εκθέσεις, μπιενάλε και φεστιβάλ, ενώ ενθαρρύνει τοπικές συνεργασίες μεταξύ των γραφείων αντιπροσώπευσης της σε διαφορετικές χώρες, τις ανταλλαγές καλλιτεχνών και τη τοπική κι υπερτοπική δραστηριότητα για την εξυπηρέτηση των στόχων και του οράματος της. Περισσότερες πληροφορίες: https://iwsglobeart.net

Σχετικά με την Myrό Gallery

Η MYRÓ Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών (Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνη της Myrό Gallery είναι η Μααριάνα Ρωσιάδου. Τέσσερις διακριτοί χώροι συναποτελούν την MYRÓ Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Ο χώρος δίνει σε νέους ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, ευνοεί συνεργατικά σχήματα μεταξύ καλλιτεχνών, παρουσιάζει πολλά projects και concept εκθέσεις, και παρουσιάζει συχνά εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής και σε συνεργασία με την Greek Marble Initiative. Περισσότερες πληροφορίες: www.myro.gr

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ το 2008 μετοίκισε στη Β. Ελλάδα και δραστηριοποιείται διεθνώς. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Αγγλία), εργάστηκε ως Δημοσιογράφος (1999-2006), ως διοργανωτής σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrò Group of Culture (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Aπό το 2019 είναι εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society). Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας.


100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΕΣ – ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

Ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022» διοργανώνει σε συνεργασία με το Myrò Group of Culture του Σταύρου Μυρωνίδη το Φθινόπωρο του 2022 εικαστικές δράσεις, συμπόσια τέχνης, και εκθέσεις με εκατοντάδες καλλιτέχνες Διεθνούς ακτινοβολίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλαμαριά 1922-2022» εντάσσονται τρία συμπόσια σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο, ένα διεθνές συμπόσιο σύγχρονης υδατογραφίας, εκθέσεις, επιμέρους εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, που διαρκούν από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2022, σε πολλούς διαφορετικούς χώρους στην πόλη, παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις και δράσεις το σημαντικό φεστιβάλ.
Η Οργανωτική Ομάδα “Καλαμαριά 1922-2022” με συντονιστή τον Αντιδημαρχο Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Αθανάσιο Γιαννακό,σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανελη και με την έγκριση το Δημοτικου Συμβουλίου ,πήρε την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτού του Φεστιβάλ εικαστικών τεχνών κι έτσι, η Καλαμαριά στη διάρκεια του φθινοπώρου θα γίνει ένα ανοιχτό πεδίο Τεχνών που φιλοδοξεί να εμπλέξει όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Ίδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα

Myrò Group of Culture

Ίδρυση – Επιμέλεια Σταύρος Μυρωνίδης

Η “Επίμονη Τέχνη” είναι μία ομαδική έκθεση χωρίς μεσάζοντες, η οποία ιδρύθηκε από τη ζωγράφο Χρύσα Μπαρζόκα. το 2018 στο Μπενσουσάν Χαν, μια συλλογική έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών στην οποία καλλιτέχνες με τους οποίους μας δένουν ίδια ιδανικά θα συνεκθέσουμε χωρίς καμία απολύτως δέσμευση με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη, σε πείσμα των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων που κατακεραυνώνουν την δημιουργικότητα μας. Μια τέχνη Επίμονη, την δική μας τέχνη.

Το Δημαρχείο Καλαμαριάς γίνεται αφορμή έκφρασης και δράσης για την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στις 22 Σεπτεμβρίου με θεματική εμπνευσμένη από ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΝΗΜΕΣ 100 χρόνων, αλησμόνητων στιγμών που θέλουμε να πιστεύουμε ότι ποτέ ξανά δε θα βιώσει η ανθρωπότητα…

Οι άνθρωποι όμως είναι αυτοί που στολίζουν τις πόλεις και αυτοί συνεχίζουν να ζουν εδώ μέσα από εμάς που ποτέ δεν ξεχνάμε …

Η πρώτη παρουσία της εικαστικής έκθεσης της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ θα πραγματοποιηθεί με εκδήλωση την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 19:00 μπροστά στο Δημαρχείο Καλαμαριάς ενώ τα έργα των καλλιτεχνών μετά την ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Δημαρχείου θα φιλοξενηθούν τις επόμενες 15 μέρες εντός Δημαρχείου Καλαμαριάς σε δημόσια θέα ελεύθερη για το κοινό.

Την εικαστική εκδήλωση της διοργάνωσης στηρίζει με συνεπιμέλεια ο γκαλερίστας Σταύρος Μυρωνίδης το Myrò Group of Culture & η Myrò Gallery

Μια συνεργασία Myrò Group of Culture & Την σπουδαία στήριξη του Δήμου Καλαμαριάς & του Δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη & της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού – Παιδείας – Αθλητισμού & Αντιδημάρχου Θάνου Γιαννακού.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο Καλαμαριάς για όλα όσα μας ενώνουν μέσα από τον χρωστήρα επιλεγμένων καλλιτεχνών της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ …

Σχετικά με το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια

«Μια θάλασσα μνήμες …και γινήκαμε όλοι ένα», είναι ο διακριτικός τίτλος του επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022», με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Δαρδαμανέλλης στη παρουσίαση του προγραμματος ,αποτελεί χρέος η ανάμνηση και η μνήμη, αλλά ταυτόχρονα και η παρουσίαση της ταυτότητας, του πολιτισμού, της παρακαταθήκης του προσφυγικού ελληνισμού, όπως και των διδαγμάτων και των προταγμάτων για ενότητα και ομοψυχία προς τους νεώτερους.
Συντονιστής της οργανωτικής Ομάδας του επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022» είναι ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης κ. Αθανάσιος Γιαννακός. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο καθώς όλο το έτος 2022 είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις, δράσεις και εκθέσεις από όλο το φάσμα των τεχνών, όπως και δράσεις ιστορικής μνήμης, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και συναφείς πρωτοβουλίες που αγγίζουν κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας και πλευράς του πολιτισμού.

Myrό Group of Culture

To Myrό Group of Culture αποτελείται από το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του Σταύρου Μυρωνίδη στον χώρο της Τέχνης, της Αντίκας και του Στυλ. Με ναυαρχίδα τον οίκο δημοπρασιών & τέχνης Myrό Antiques House ο όμιλος υπηρετεί με συνέπεια τον χώρο της ποιοτικής αντίκας από το 1996 με καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία χρόνια εδράζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σουρωτής. Οι εγκαταστάσεις του στεγάζουν Πινακοθήκη, Γλυπτοθήκη, Φυσικές δημοπρασίες και εκθέσεις συλλογών. Ο Οίκος αποτελεί το εφαλτήριο για μια σειρά από δραστηριότητες, όπως η διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο Greek Marble Initiative και τα Συμπόσια της, ο χώρος σύγχρονης τέχνης Myrό Gallery στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κ.α. Στον όμιλο περιλαμβάνεται και επιχείρηση εξειδικευμένη στο διακεκριμένο Real Estate (ιδιαίτερα ακίνητα με ιστορική ή άλλη σημασία, Ελληνικά ιδιόκτητα νησιά, κλπ.) Περισσότερες πληροφορίες: www.myroauctions.gr .


Διεθνές συμπόσιο Σύγχρονης Γλυπτικής σε μάρμαρο γεμίζει τέχνη τη Καλαμαριά

Ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο τoυ επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022» διοργανώνει σε συνεργασία με το Myrò Group of Culture του Σταύρου Μυρωνίδη το Φθινόπωρο του 2022 εικαστικές δράσεις, συμπόσια τέχνης, και εκθέσεις με εκατοντάδες καλλιτέχνες Διεθνούς ακτινοβολίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον επιμελητικό συντονισμό των εικαστικών δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένων των Συμποσίων Γλυπτικής έχει ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος.

Στη φωτογραφία, από τα αριστερά προς τα δεξιά, διακρίνονται οι κ.κ. Σταύρος Μυρωνίδης (Myrò Group of Culture), Kamen Tanev (Γλύπτης), Πάρης Καπράλος (Εικαστικός Επιμελητής), Αθανάσιος Γιαννακός (Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς).

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλαμαριά 1922-2022» εντάσσονται τρία συμπόσια σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο, ένα διεθνές συμπόσιο σύγχρονης υδατογραφίας, εκθέσεις, επιμέρους εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, που διαρκούν από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2022, σε πολλούς διαφορετικούς χώρους στην πόλη, παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις και δράσεις το σημαντικό φεστιβάλ. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλλη και με τον συντονισμό του Αντιδημάρχου Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Αθανάσιου Γιαννακού, η Καλαμαριά στη διάρκεια του φθινοπώρου θα γίνει ένα ανοιχτό πεδίο Τεχνών που φιλοδοξεί να εμπλέξει όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Ορόσημα τέχνης στην πόλη της Καλαμαριάς

Στο πλαίσιο των εικαστικών δράσεων θα λάβουν χώρα τρία διακριτά συμπόσια σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο. Ο ιδρυτής του Myrò Group of Culture, μέρος των δραστηριοτήτων του οποίου είναι η Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου (Greek Marble Initiative) Σταύρος Μυρωνίδης έχει μετακαλέσει από το εξωτερικό διεθνή ονόματα παγκοσμίου φήμης γλύπτες, οι οποίοι θα εργαστούν πάνω σε πρωτότυπα γλυπτά τους εμπνευσμένα από το θέμα της επετείου, τα οποία θα παραμείνουν και θα κοσμήσουν τοποθεσίες στο Δήμο Καλαμαριάς ως ορόσημα ιστορικής μνήμης και τέχνης, για τις επόμενες γενιές. Οι γλύπτες θα δημιουργήσουν σε χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα τα έργα τους. Παρότι οι τυπικές ημερομηνίες των συμποσίων γλυπτικής εκτείνονται κατά κύριο λόγο μέσα στο φθινόπωρο του 2022, ήδη έχουν καταφτάσει στη χώρα μας τρεις διεθνούς φήμης γλύπτες. Πρόκειται για τους Kamen Tanev, Albena Mihaylova και Giorgie Cpajak, μαζί με τους οποίους ξεκίνησαν να εργάζονται οι Έλληνες γλύπτες Γαβριήλ Ανδρονικίδης και Αναστάσιος Λεόνογλου. Περισσότεροι ξένοι και Έλληνες γλύπτες θα προστεθούν μέσα στο Φθινόπωρο.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς
κ. Γιάννης Δαρδαμανέλλης

Τα έργα τέχνης που θα παραχθούν στα συμπόσια θα ανήκουν στον Δήμο Καλαμαριάς και θα τοποθετηθούν σε προσεκτικά επιλεγμένες τοποθεσίες σε όλη την έκταση του Δήμου Καλαμαριάς προκειμένου να αποτελέσουν ορόσημα τέχνης Διεθνούς ακτινοβολίας μεταδίδοντας το μήνυμα της μνήμης και της Ομόνοιας. Τα πρωτότυπα γλυπτά, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και ανεκτίμητης αισθητικής αξίας και ιστορικής σημασίας, θα μεταμορφώσουν το αστικό τοπίο της Καλαμαριάς σε μία κιβωτό μνήμης αισθητικής και δημιουργικής φαντασίας.

Πρωταγωνιστές οι Ελληνικές εταιρείες μαρμάρου


Εκτός από το σημαντικό εικαστικό έργο, η κατασκευή των μοναδικών γλυπτών αποτελεί σημαντικό τεχνικό επίτευγμα το οποίο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς, και αλλά και την ευγενική προσφορά περισσότερων από 50 τόνους μαρμάρων αξίας άνω των 100.000 ευρώ από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θρακης, το οποίο εκπροσωπούμενο από την πρόεδρο του κα. Τζούλια Χαϊδά αγκάλιασε από τη πρώτη στιγμή το εγχείρημα, και εταιρείες μαρμάρου που χορήγησαν στα Συμπόσια εκλεκτής ποιότητας Ελληνικά μάρμαρα. Τα σημαντικότερα εργοστάσια μαρμάρου και λατομεία της Μακεδονίας και της Θράκης συνέβαλαν γιγαντιαίους όγκους μαρμάρου, τους οποίους οι γλύπτες θα μεταμορφώσουν σε μοναδικά έργα τέχνης. Χορηγοί των Συμποσίων Γλυπτικής είναι οι εταιρείες FHL Κυριακίδης AE, Μάρμαρα Παυλίδη ΑΕ, Δανάη ΕΠΕ, ΜΑΡΜΥΚ Ηλιόπουλος ΑΕ, Ικτίνος Ελλάς ΑΕ, Μάρμαρα Σαχανάς, ΚΑΡΜΑΡ ΑΕ, Αφοι Ι. Παπαγιαννούλη ΑΕ, Αφοι Τερνενόπουλου ΟΕ.

«Τιμώντας τη σημαντική επέτειο φιλοδοξούμε να αφήσουμε ένα στίγμα που εκτείνεται στον χρόνο, εγγράφεται στον τόπο, και συμβάλλει ενεργά όχι μόνο στην διαιώνιση της ιστορικής μνήμης, aλλά και στη μύηση στον πολιτισμό για τις επόμενες γενιές μέσω της επαφής τους με την τέχνη. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε μία ισχυρή παρακαταθήκη, όπως οραματίστηκε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης της πόλης Αθανάσιος Γιαννακός, χωρίς την πολιτική βούληση, την αποφασιστικότητα και τη προσωπική σκληρή δουλειά των οποίων τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό. Ομοίως είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στον σύνδεσμο επιχειρήσεων μαρμάρου Μακεδονίας και Θράκης και σε όλες τις εταιρίες μαρμάρου που χορήγησαν πολύτιμο τη πρώτη ύλη για να τα υλοποιήσουμε όλα αυτά», δήλωσε ο Iδρυτής του Myrò Group of Culture κ. Σταύρος Μυρωνίδης.

Σχετικά με το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια


«Μια θάλασσα μνήμες …και γινήκαμε όλοι ένα», είναι ο διακριτικός τίτλος μιας σημαντικής πρωτοβουλίας του Δημάρχου της πολης Γιάννη Δαρδαμανέλλη για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022», με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή. Όπως υπογράμμισε ο κ. Δαρδαμανέλλης στη παρουσίαση της πρωτοβουλίας, αποτελεί χρέος η ανάμνηση και η μνήμη, αλλά ταυτόχρονα και η παρουσίαση της ταυτότητας, του πολιτισμού, της παρακαταθήκης του προσφυγικού ελληνισμού, όπως και των διδαγμάτων και των προταγμάτων για ενότητα και ομοψυχία προς τους νεώτερους. Συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ «Καλαμαριά 1922-2022» είναι ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης κ. Αθανάσιος Γιαννακός. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο καθώς όλο το έτος 2022 είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις, δράσεις και εκθέσεις από όλο το φάσμα των τεχνών, όπως και δράσεις ιστορικής μνήμης, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και συναφείς πρωτοβουλίες που αγγίζουν κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας και πλευράς του πολιτισμού.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς, κ. Αθανάσιος Γιαννακός

Αναλυτικά το πρόγραμμα των υπόλοιπων εικαστικών δράσεων, συμποσίων, εκθέσεων και δημοσίων εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Myrό Group of Culture


To Myrό Group of Culture αποτελείται από το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του Σταύρου Μυρωνίδη στον χώρο της Τέχνης, της Αντίκας και του Στυλ. Με ναυαρχίδα τον οίκο δημοπρασιών & τέχνης Myrό Antiques House ο όμιλος υπηρετεί με συνέπεια τον χώρο της ποιοτικής αντίκας από το 1996 με καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία χρόνια εδράζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σουρωτής. Οι εγκαταστάσεις του στεγάζουν Πινακοθήκη, Γλυπτοθήκη, Φυσικές δημοπρασίες και εκθέσεις συλλογών. Ο Οίκος αποτελεί το εφαλτήριο για μια σειρά από δραστηριότητες, όπως η διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο Greek Marble Initiative και τα Συμπόσια της, ο χώρος σύγχρονης τέχνης Myrό Gallery στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κ.α. Στον όμιλο περιλαμβάνεται και επιχείρηση εξειδικευμένη στο διακεκριμένο Real Estate (ιδιαίτερα ακίνητα με ιστορική ή άλλη σημασία, Ελληνικά ιδιόκτητα νησιά, κλπ.) Περισσότερες πληροφορίες: www.myroauctions.gr.

contact info
Stay informed with our newsletter!

© 2022 Myró Antiques House. All rights reserved.

Send this to a friend