Μια αποτίμηση των εικαστικών δράσεων του προγράμματος «Καλαμαριά 1922-2022»
Τρία διεθνή συμπόσια γλυπτικής με πολλές παράλληλες δράσεις, πρωτότυπα γλυπτά σε ελληνικό μάρμαρο από Έλληνες και ξένους παγκοσμίου φήμης γλύπτες, εκθέσεις, και πολλές ανεξάρτητες δράσεις από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα μετρά η αποτίμηση του εικαστικού μέρους του του προγράμματος «Καλαμαριά 1922-2022». Σημαντικότερο όλων εκτιμάται το γεγονός ότι 12 εμβληματικά γλυπτά που φτιάχτηκαν στο πλαίσιο των συμποσίων, και άλλα δύο -παραχώρηση του Σταύρου Μυρωνίδη για την ανταμοιβή της εμπιστοσύνης της πόλης που του ανέθεσε την επιστασία των εικαστικών δράσεων σε αυτή την ιστορική περίσταση- παραμένουν στη Καλαμαριά ως περιουσία των πολιτών της, και κοσμούν δημόσιους χώρους.
Ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο του Επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων μνήμης και τιμής με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή «Καλαμαριά 1922 – 2022», με τίτλο «Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα», διοργάνωσε με την Οργανωτική Ομάδα “Καλαμαριά 1922-2022” που ορίστηκε με απόφαση του Δημάρχου Καλαμαριάς Ιωάννη Δαρδαμανελη , και σε συνεργασία με το Myrò Group of Culture του Σταύρου Μυρωνίδη το Φθινόπωρο του 2022 εικαστικές δράσεις, συμπόσια τέχνης, και εκθέσεις με εκατοντάδες καλλιτέχνες Διεθνούς ακτινοβολίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον επιμελητικό συντονισμό των εικαστικών δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένων των Συμποσίων Γλυπτικής είχε συνολικά ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος. Ελαβαν χώρα τρία συμπόσια σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο, ένα διεθνές συμπόσιο σύγχρονης υδατογραφίας, εκθέσεις, επιμέρους εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, και πολλές άλλες μικρότερες εκδηλώσεις από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2022 παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις και δράσεις το σημαντικό φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ εικαστικών τεχνών και Μαρμαρογλυπτικης που υλοποιήθηκε με συντονιστή τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Αθανάσιο Γιαννακό, η Καλαμαριά έγινε ένα φιλόξενο πεδίο Τεχνών με την ενεργή εμπλοκή των πολιτών, και σε διαρκή επαφή με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στο μωσαϊκό της καλλιτεχνικής δραστηριότητας
Ορόσημα τέχνης στην πόλη της Καλαμαριάς
Στο πλαίσιο των εικαστικών δράσεων, ο Δήμος Καλαμαριάς υλοποίησε τρία διακριτά συμπόσια σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο. Ο ιδρυτής του Myrò Group of Culture, μέρος των δραστηριοτήτων του οποίου είναι η Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου (Greek Marble Initiative) Σταύρος Μυρωνίδης υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του Δήμου, κάλεσε παγκοσμίου φήμης γλύπτες, οι οποίοι φιλοτέχνησαν πρωτότυπα γλυπτά εμπνευσμένα από το θέμα της επετείου των 100 χρόνων, τα οποία θα παραμείνουν και θα κοσμήσουν τοποθεσίες στο Δήμο Καλαμαριάς ως ορόσημα ιστορικής μνήμης και τέχνης, για τις επόμενες γενιές. Οι γλύπτες δημιούργησαν τα έργα τους σε χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, μία διαδικασία που επέτρεψε σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν την αρχέγονη Ελληνική τέχνη και να εξοικειωθούν με τη Σύγχρονη γλυπτική και τις τεχνικές της στη διάρκεια ξεναγήσεων και επισκέψεων. Στα Συμπόσια του Δήμου Καλαμαριάς εργάστηκαν οι γλύπτες Kamen Tanev, Albena Mihaylova, Giorgie Cpajak, Ciprian Hopirtean, Γαβριήλ Ανδρονικίδης, Αναστάσιος Λεόνογλου, Οδυσσέας Τοσουνίδης και Παρασκευάς Μάγειρας.
Τα έργα τέχνης που παρήχθησαν στα συμπόσια ανήκουν στον Δήμο Καλαμαριάς και πρόκειται να τοποθετηθούν σε προσεκτικά επιλεγμένες τοποθεσίες, δημόσια κτίρια, και άλλα σημεία ενδιαφέροντος προκειμένου να αποτελέσουν ορόσημα τέχνης Διεθνούς ακτινοβολίας μεταδίδοντας το μήνυμα της μνήμης και της ομόνοιας. Τα πρωτότυπα γλυπτά, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και ανεκτίμητης αισθητικής αξίας και ιστορικής σημασίας, θα μεταμορφώσουν το αστικό τοπίο της Καλαμαριάς σε μία κιβωτό μνήμης αισθητικής και δημιουργικής φαντασίας. Εκτός από το σημαντικό εικαστικό έργο, η κατασκευή των μοναδικών γλυπτών αποτελεί σημαντικό τεχνικό επίτευγμα το οποίο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς, και αλλά και την ευγενική προσφορά περισσότερων από 50 τόνους μαρμάρων από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θρακης, το οποίο εκπροσωπούμενο από την πρόεδρο του κα. Τζούλια Χαϊδά αγκάλιασε από τη πρώτη στιγμή το εγχείρημα, και εταιρείες μαρμάρου που χορήγησαν στα Συμπόσια εκλεκτής ποιότητας Ελληνικά μάρμαρα. Τα σημαντικότερα εργοστάσια μαρμάρου και λατομεία της Μακεδονίας και της Θράκης συνέβαλαν γιγαντιαίους όγκους μαρμάρου, τους οποίους οι γλύπτες θα μεταμορφώσουν σε μοναδικά έργα τέχνης. Χορηγοί των Συμποσίων Γλυπτικής είναι οι εταιρείες FHL Κυριακίδης AE, Μάρμαρα Παυλίδη ΑΕ, Δανάη ΕΠΕ, ΜΑΡΜΥΚ Ηλιόπουλος ΑΕ, Ικτίνος Ελλάς ΑΕ, Μάρμαρα Σαχανάς, ΚΑΡΜΑΡ ΑΕ, Αφοι Ι. Παπαγιαννούλη ΑΕ, Αφοι Τερνενόπουλου ΟΕ.
“Η Προσφυγοπούλα Μάνα” στο 1ο Λύκειο Καλαμαριάς (Φροντιστήριον Τραπεζούντος)
Η Προσφυγοπούλα Μάνα” του Γαβριήλ Ανδρονικίδη, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Συμποσίου Μαρμαρογλυπτικης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Επετειακού Προγράμματος Εκδηλώσεων “Καλαμαριά 1922-2022 Μια θάλασσα μνήμες….και γινήκαμε όλοι ένα”, βρήκε προσωρινή στέγη στο 1ο Λύκειο Καλαμαριάς (Φροντιστήριον Τραπεζούντος). Μετά από έντονη επιθυμία της Διευθύντριας του Ιστορικού Σχολείου, κας. Έφης Ζιώγα, το υπέροχο γλυπτό ανέλαβε τη συμβολική θέση του μπροστά από τον θαυμάσιο πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει το “Φροντιστήριον Τραπεζούντος” στο οποίο με νοσταλγικότητα στρέφει το κεφάλι αναπολώντας την αλησμόνητη πατρίδα.
IWS: Διεθνές συμπόσιο υδατογραφίας «Οι μνήμες μας ενώνουν»
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας (IWS), σε συνεργασία με τη Myrό Gallery παρουσίασαν έκθεση και συμπόσιο, με τη παρουσία διεθνούς φήμης καλλιτεχνών που βρέθηκαν και ζωγγράφισαν στη Καλαμαριά (plein air). Στην έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 80 ζωγράφοι από όλο τον κόσμο, ενώ έργα των διακεκριμένων ακουαρελιστών Βesnik Xhemaili, Krasi Todorov, Selma Todorova, Teresa Jordá Vitó, Αngela Barbi, Mirsada Baljić, Simonida Filipova Kitanovska, Ivani Ranieri, και Foti Kllogjeri δωρήθηκαν στον Δήμο Καλαμαριάς. Παράλληλα, διεθνής Κριτική Επιτροπή απέδωσε βραβεία και διακρίσεις.
Παράλληλη έκθεση του project “Όλα αυτά που μας ενώνουν”
Παράλληλα με τη κύρια έκθεση σε διακριτό χώρο εκτέθηκαν έργα σύμπραξης Ελλήνων και Κοσοβάρων ακουαρελιστών στο project “Όλα αυτά που μας ενώνουν” των τμημάτων της IWS των δύο χωρών. “Μέσα από τους δρόμους της τέχνης, αυτής της ανέκφραστης αλλά ενοποιητικής επικοινωνίας των ανθρώπων μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών. Ελπίζουμε ότι το μήνυμα μας είναι πιο ηχηρό από ποτέ, τώρα που όλοι μας ζήσαμε για καιρό χωρίς να έχουμε ο ένας τον άλλο”, δήλωσε ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της IWS Foti Kllogjeri.
“Αλησμόνητες Πατρίδες: Σύμβολα και Μνήμες” -κεντρική εικαστική έκθεση
Ο Δήμος Καλαμαριάς και η Myrό gallery διοργάνωσαν την έκθεση “Αλησμόνητες Πατρίδες: Σύμβολα και Μνήμες” σε σύλληψη και προσωπική επιμέλεια του Εικαστικού Επιμελητή Πάρη Καπράλου (-19 Νοεμβρίου 2022 στον χώρο της Πινακοθήκης του Πολυχώρου Τέχνης Remezzo στη παραλία Αρετσούς). Την έκθεση εγκαινίασαν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αθλητισμού Νεολαίας και συντονιστής του Επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων “Καλαμαριά 1922-2022” με τη παρουσία μεγάλου μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, και δεκάδων συμμετεχόντων καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα που απάντησαν με τα έργα τους στο κάλεσμα της έκθεσης και ταξίδεψαν στη Καλαμαριά για να παρευρεθούν στα εγκαίνια.
“Μεγάλοι καλλιτέχνες & Μικροί δημιουργοί” -έκθεση απο παιδιά για παιδιά
Ο Νίκος Τσιμπισκάκης και η Ανθή Πρίντζη -Τσιμπισκάκη παρουσίασαν σε διακριτό χώρο του Πολυχώρου Τέχνης Remezzo στη παραλία Αρετσούς τη παιδική έκθεση “Μεγάλοι καλλιτέχνες & Μικροί δημιουργοί” 5-9 Νοεμβρίου 2022. Η έκθεση θα παρουσίασε ζωγραφική μικρών μαθητών των δημοτικών σχολείων της Καλαμαριάς που εμπνευστηκαν από γνωστά έργα μεγάλων δημιουργών. Η έκθεση βασίστηκε σε πρωτότυπη ιδέα του ζωγράφου που διδάσκει τέχνη σε παιδιά σχολικλης ηλικίας Νίκου Τσιμπισκάκη, ο οποίος από το 1995 διετέλεσε υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας επί 15 χρόνια, και διδάσκει χρώμα και σχέδιο, και την επιμέλεια της υπόγραψε η σύζυγος του Ανθή η οποία είναι ψυχολόγος με ερευνητικό έργο πάνω στην παιδική ζωγραφική.
Σχετικά με το Myrό Group of Culture
To Myrό Group of Culture αποτελείται από το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του Σταύρου Μυρωνίδη στον χώρο της Τέχνης, της Αντίκας και του Στυλ. Με ναυαρχίδα τον οίκο δημοπρασιών & τέχνης Myrό Antiques House ο όμιλος υπηρετεί με συνέπεια τον χώρο της ποιοτικής αντίκας από το 1996 με καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία χρόνια εδράζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σουρωτής. Οι εγκαταστάσεις του στεγάζουν Πινακοθήκη, Γλυπτοθήκη, Φυσικές δημοπρασίες και εκθέσεις συλλογών. Ο Οίκος αποτελεί το εφαλτήριο για μια σειρά από δραστηριότητες, όπως η διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο Greek Marble Initiative και τα Συμπόσια της, ο χώρος σύγχρονης τέχνης Myrό Gallery στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κ.α. Στον όμιλο περιλαμβάνεται και επιχείρηση εξειδικευμένη στο διακεκριμένο Real Estate (ιδιαίτερα ακίνητα με ιστορική ή άλλη σημασία, Ελληνικά ιδιόκτητα νησιά, κλπ.) Περισσότερες πληροφορίες: www.myroauctions.gr
Σχετικά με τον Επιμελητή
Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής της ARC -Art Revisited Collective, συνεκδότης του Arts & Antiques CCR, και υπεύθυνος ανάπτυξης της ARTgrID. Γεννήθηκε το 1975, σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος (1999-2006), στη διογάνωση επιχειρηματικών συνεδρίων(2006-2011) και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας.
Περισσότερες πληροφορίες: artgrid.gr/paris-kapralos